Empresa

Els nostres orígens.

D. José María Calzada Badia, doctor en Farmàcia.

El Laboratori Estedi va ser fundat al 1953 per l’eminent metge i cirurgià Dr. Sebastián Badia Pi (1904-1994).

La Direcció Tècnica, des del principi fins a la seva jubilació, va estar a càrrec de D. José María Calzada Badia, doctor en Farmàcia, qui va crear gairebé tots els medicaments que actualment comercialitza la firma.

En la actualitat (2003) la Direcció Tècnica l’ostenta la senyora Montserrat Rius Pons, farmacèutica especialitzada en organització d’empreses farmacèutiques.

En constant evolució.

Des dels seus començaments, el Laboratori Estedi es va especialitzar en Aparell Digestiu. Va llançar al mercat espanyol el primer contrast biliar d’àcid i opanoico (Colegraf), el primer metilbromur d’hioscina, eficaç espasmolític, amb el nom de Blocán i una emulsió d’oli oliva com a substitut del menjar greix de Boyden (Blodex). Un altre dels seus productes inicials la Enter-Silicona, primera especialitat espanyola de simeticona oral, s’ha utilitzat àmpliament per al tractament de la flatulència. Altres productes destacats en gastroenterologia són el Quenobilán, primer preparat espanyol d’àcid quenodesoxicólico emprat per a la dissolució de càlculs biliars i el seu successor, el Ursobilane, àcid ursodesoxicòlic que, a més d’utilitzar-se per reduir cáculos biliars de colesterol de menys de 10 mm. de diàmetre, ha arribat a un lloc preeminent en el tractament de les colèstasi cròniques i de les colelitiasi simptomàtiques ja que redueix el risc de dolor biliar i de colecistitis aguda en pacients amb càlculs biliars (Tomida S et al, Long-term ursodeoxycholic acid therapy is associated with reduced risk of biliary pain camina cute colecistitis in patients with gallbladder stones. A cohort anàlisi, Hepatology, 1999, 30: 6-13). Una nova aplicació de Ursobilane pot ser com coadjuvant de les estaninas en el tractament de la hipercolesterolèmia. En diversos serveis hospitalaris de Barcelona, ​​sota la direcció del Dr. Ricardo Cabezas s’ha efectuat un treball clínic multicèntric, prospectiu, randomitzat i controlat en el qual s’ha utilitzat l’àcid ursodesoxicòlic com a complement de les estaninas per rebaixar el colesterol. Els resultats han estat plenament satisfactoris. Aquesta investigació ha estat patrocinada per Laboratoris Estedi, SL (Caps Gelabert, R., “Àcid ursodesoxicòlic. Estat actual: Hipercolesterolemiante mite o realitat?” Pendent de publicació).

Altres medicaments importants en la història de Estedi són el Tirodil, metimazol, antitiroïdal plenament vigent, Flogoter, indometacina, antireumàtic i antiinflamatori especialment útil en la forma d’acció prolongada, Flogoter Retard, Deprelio, amitriptilina, antidepressiu clàssic, Histaverín, xarop de codeïna, 1 antitusígeno tradicional amb un grat sabor mentolat, Tedipulmo xarop i comprimits de l’experimentat broncodilatador terbutalina i Vigencial, únic preparat espanyol de violeta de genciana, antifúngic i antibacterià tòpic. Estedi també comercialitza el Beclo-Rino, beclometasona dipropionat tòpica per a ús nasal en el tractament de la rinitis i Becloenema, beclometasona dipropionat en ènema per al tractament de la colitis ulcerosa. Les dues aplicacions es recomanen en les terapèutiques mundials.